Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Домашните любимци

5 активни занимания с кучето на открито

Игрите с кучето винаги са забавни! Кучето безспорно е един от най-добрите партньори в щурите начинания, затова днес ще представим няколко трика, които да превърнат лятото с домашния Ви любимец в малко приключение.

 

Първите и най-важните моменти, които не трябва да забравяте са:

(1) да се заредите с търпение;

(2) да се запасите с малки награди – меки и ароматни;

(3) да използвате силата на повторението – колкото повече се упражнявате, толкова по-добри ще бъдат резултатите;

(4) да отделяте 30 минути на ден за занимания;

(5) да се забавлявате – задължителна част от обучението на кучета;

 

Хвани и Донеси – да поиграем в парка

куче игра

 

Някои кучета обичат да преследват топката, но нямат изграден навик да я върнат - това за съжаление може да съсипе една добра игра на “донеси”. Други пък не виждат смисъл нито да гонят играчката, нито да я връщат. В следващите редове ще научим как това да се превърне в успешно и приятно занимание:

 

 1. Набавете си нужните матераили

Материалите, от които ще се нуждаете за целта, са подходящо количество вкусни лакомства или няколко гранули суха храна, щракване или дума за маркиране и много забавни играчки. За да научим кучето да хваща и носи предмети ще използваме онова, което треньорите наричат „оформяне“. (Оформянето означава да позволим на кучето да разбере как да изпълнява дадена команда с минимална помощ от Ваша страна.)

 

 1. Поставете играчката на земята

Първоначално отбелязвайте всякакъв вид взаимодействие с нея, дори и кучето Ви само да я гледа. Използвайте звук или конкретна дума, за да маркирате поведението, което търсите и изчакайте желаната реакция. Наградете кучето с лакомство, когато я получите. Желателно е да повторите упражнението няколко пъти. 

 

 1. Дръжте играчката в ръка и я поставете близо до лицето му

Ако преди това не е докосвало носа си до играчката, това ще е следващото, което може да провокирате. Изчакайте, докато кучето подуши играчката и след това маркирайте и наградете. Отново, след като кучето Ви докосне носа до играчката, задръжте наградата. След като кучето не получи лакомството ще опита играчката. Веднага маркирайте и наградете това действие.

 

 1. Поставете играчката обратно на земята пред себе си.

Помолете го да я вземе и след това поставете ръката си под нея, маркирайте и наградете, когато я постави в ръката Ви. 

Постарайте се да разбере, че трябва да вземе играчката и да я донесе, дори и да сте на далечно разстояние. За целта направете крачка назад и приложете наученото до момента, като не спирате да го насърчавате и награждавате, когато изпълни желаното от Вас действие. Увеличете разстоянието с една/две крачки назад, като продължавате да го насърчавате и действате развълнувано, когато се движи към Вас. Не забравяйте и лакомствата.           

                                                          

Повтаряйте упражението докато не постигнете желаните резултати.
 

Плуване в стил: Четири лапи  

куче плуване

 

Лятото е време за много приключения и забавление на открито. Една от темите, на които ще обърнем специално внимание е как да научим кучето да плува заедно с нас. За начало ще използваме лакомства, когато запознаваме нашето куче с морето, за да мотивираме и наградим усилията, които то полага. Няколко лесни стъпки ще Ви помогнат да плувате заедно с Вашия четириног приятел:

 

 •  Вълните за нас са нещо съвсем нормално, но за кучето това може да бъде много плашещо - затова е важно да бъдем внимателни, когато му показваме морето. Едно от упраженията, които са важни, е разходката с кучето по плажа. Първоначално ходим с гръб в избраната от нас посока, за да може кучето да ни следва. След това се обръщаме към него и вървим все по-бързо заедно с нашето куче във водата – за да се забавляваме заедно!

 

 • Вече е време да влезем във водата! Бъдете вниматени и предпазливи – Вашето куче не вижда къде стъпва и това създава страх и притеснение. Затова е важно да използваме повод във водата, за да знае, че ни следва. Междувременно ще му помогнем като му покажем как да поплува, докато го придържаме. Постепенно ще му даваме все повече възможност да плува самостоятелно.

 

 • След кто сме създали увереност в нашето куче, е време то само да се престраши и плувайки да дойде при нас в морето. Не забравяйте да поощрявате усилията му.

 

 • След като кучето се престараши е време за нова игра на плажа – вземете лека топка, която кучето да гони по брега и в плитките участъци на морето. Не забравяйте да се забавлявате с Вашия приятел на кратки интеревали – винаги имайте подготвена сянка и прясна вода за Вашето куче.

               

Дай лапа

куче лапа

 

Искате ли да научите Вашето кученце да се ръкува? За щастие този трик е лесен за научаване, а с него ще зарадвате приятелите и семейството Ви! Има два метода, които можете да използвате, за да обучите Вашия кучешки спътник да се здрависва. 

 

Метод 1: Изчакайте го

 

 1. Дръжте празната си ръка, дланта нагоре, на височина, близка до нивото на коляното на Вашето куче.
 2. Изчакайте. Вашето куче вероятно ще подуши ръката ви или ще я оближе. 
 3. В момента, в който кучето ви повдигне лапата си го поощрете с "добро куче!" или "браво!", дори и да не е направило контакт с ръката Ви, и го наградете с вкусно лакомство.
 4. Повтаряйте тази игра на чакане, докато кучето Ви вдигне лапата в ръката. Продължавайте да го възнаграждавате и започнете да добавяте в словесна команда. Кажете „дай лапа“, докато представяте ръката си и скоро кучето Ви ще клати лапи с Вас.

Метод 2: Докоснете кран на крана

 1.  Използвайте показалеца си, за да почукате леко гърба на лапата на кучето, точно под росата му (допълнителната възглавничка в горната, вътрешната част на крачето на кучето).
 2. Вашето куче може незабавно да вдигне крака си, за да се отдалечи от лекия натиск, или може да отнеме няколко минути и няколко леки потупвания, преди да вдигне крака си. 
 3. Вербално похвалете и наградете кучето си с лакомство. Повторете това, докато кучето Ви започне да повдига крака си, веднага щом подадете ръка. Добавете словесно  „дай лапа“, докато успеете.

 

Асен Аролски е професионален треньор на кучета с над 10-годишен опит в областта, а също така е един от експертите на "Живей, Активно"   Работи с кучета през целия си живот като последните 7г. е host на най–големите събития за кучета, демонстрации на обучение, фризби с куче, училище за кучета на открито, маратони за кучета, webinar-и за обучение на кучета. Специалист е в корекцията на проблемно поведение при кучетата, като това е огромна част от професионалната му реализация. През последните 3г. развива собствен бранд AATRAINING, който в момента е сред водещите в обучението на кучета в България.

 

Автор: Радослава Миленова
 

Подобни статии