Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Пет дестинации в България за цялото семейство през есента

Казват, че човек се усеща жив, когато е на път. Вярваме, че всеки сезон предлага вълуващи дестинации, затова избрахме пет приключения – за тялото, сетивата и въображението. Нека заедно се разходим из различните кътчета на България, които предлагат незабравими моменти: 

Резерватите в Троянския Балкан

Ако тази есен искате да опознаете природата, да наблюдавате различни видове птици и да научите повече за растителния свят у нас, струва си да се разходите из резерватите на Троянския Балкан. Отправяме поглед към красивия резерват „Козя стена“, който макар и трудно достъпен, впечатлява с букови и елови гори. В резервата можете да видите над 40 представители на флората, сред които: Еделвайс, Широколистна мишовка, Рохелова каменоломка, Старопланинска теменуга, Мечешко око, Планински божур, Мечо грозде, Благоево бясно дърво, Алпийски плаун и  много други др.

С красиви образувания се отличава резерватът „Стенето“, който е създаден през 1979г. за опазване на горите в местността. Столетните букови гори се разпростират на 80% от територията, а някои от дърветата са възраст от 280-300 години. На територията на резервата се намира пропастта „Райчова дупка“ /377м./ и „Птичата дупка“ /91 м./, които ще ви впечатлят със своята дълбочина. Разнообразието на резервата е допълнено от присъствието на различни животински видове – територията се е превърнала в дом за повече от 100 вида, включени в различни списъци за защитени видове. Стенето е включен в световната мрежа на биосферни резервати на ЮНЕСКО.   

троянски балкан

Винен туризъм

Топлата и красива есен е прекрасен момент да събудите сетивата си и да научите повече за  историята на виното – напитката на боговете. Независимо дали сте ценители на винените разходки или на красивата природа, не пропускайте да посетите някои от местата, съхранили древени традиции.

Разположено в Южна България, близо до Хисаря, село Старосел предлага древни забележителности и разбира се – хубаво българско вино! Тези, които искат да усетят не само вкуса, но и духа на виното, могат да се включат в традиционния за селото ритуал „Дионис“. Както самото име говори, ритуалът е в чест на бога на виното и тържествата, а провеждането му се случва в тракийския култов храм и намиращата се там древна „винарна“.

Насочваме се и към най-малкия град в България – Мелник. Освен възможността да пиете хубаво вино, тук можете да видите и прословутата Кордопулова къща, както и други запазазени и реставрирани къщи. Тук се намира и руините една от най-старите постройки на Балканския полуостров – Болярската къща. Не пропускайте и Мелнишките пирамиди, които представляват красиво изваяни форми от пясък.    

Исторически туризъм

Да съчетаеш хубавата разходка с исторически туризъм винаги е добра идея. Много български градове могат да предложат пътуване във времето, съчетавайки атмосферата на калдаръмените улички, възрожденски къщи и гледки от високите стени на древни крепости. Споделяме няколко ързи предложения:   

  • Велико Търново – есента е прекрасно време да посетите този град, който по това време е достатъчно прохладен и все така интересен. Разходката до Величествения Царевец, съчетана с посещение на стария град и вкусна храна в традиционно българските заведения, би създала прекрасен уикенд с разнообразни картини и спомени!

 

  • Ловеч – градът не само е съхранил история и          , но и тук е разположена Ловешката крепост, популярна поради различни значими исторически събития. Именно в крепостта се намира най-големият паметник на Васил Левски в бЪлгария, издигнат през 1965г.    

 

  • Казанлък – славни истории на тракийски царе присъстват в запазената Казанлъшка гробница, която ще Ви впечатли с непокътнати рисунки и стенописи от хилядолетия. В Розовата долина си струва да се спрете в Музея на розата и да научите повече за емблематичното цвете за района.
исторически туризъм

Селски туризъм и светлища в Родопите

Родопите са онова място, което винаги се намира границата между реалността и приказките. Незивисимо дали искаме да тръгнем по зелените еко пътеки, да слезем в причудливите пещери или да опознаем древните светлища, тази планина ще ни предразположи за едно специално пътуване. А тук често това е пътуване и към самите нас.

Селцата в Родопите са топли и уютни по всяко време на годината – вероятно тези красиви места и гостоприемни хора правят всичко специално. Каквато и да е причината, знаем, че няма по-вкусни пържени филийки и мекици, а пататникът и клинът /традиционно ядене с ориз, яйца и сирене/ остават ненадминати. Сред уютните селца, които можете да посетите, се нареждат Лещен и Ковачевица /Западни Родопи/, село Гела, Широка лъка /Източни Родопи/ и много други, които ще откриете сами, в случай че посетите тези места.  

Част от облика на Родопите е свързан именно с историята на Древните тракийски светлища, които и днес може да посетим. Древни ритуали, храмове и антични богове поддържат и до днес легендата за тези специални места. Белинташ, Татул, Харман Кая, Караджов камък, Могилата и много други светлища могат да бъдат открити, разположени на върхове, в пещери и скални манастири. Разгледайте внимателно кои попадат близо до избрания от Вас маршрут и ги посетете - ще откриете неразрушимата връзка между природата и човека.

Ако решим да посетим Западните Родопи, в непсоредствена близост една от друга ще открием три емблематични пещери – Дявослското гърло /Триград/, Харамийската пещера /Триград/ и Ядодинската пещера /Ягодина/. Освен, че ще иамте възможност да слезете в в недрата и да видите впечатляващи образования, ще можете да опитате нови свои умения като катеренето и спускането с въже на височина 50 метра – преживяване, което Харамийската пещера може да ви предложи.

На море през есента

Знаете колко нюанса на синьото притежава морето? Повече от всички цветове, които може да създадем с четка и палитра. Тайната на морето е, че всеки сезон ни предлага гледка, която сякаш виждаме за първи път. Няма как да не обърнем внимание на няколко красиви места, които поддържат свой живот извън туристическия сезон.

  • Созопол – през есента това място е по-лирично от всякога. Малките улички, ароматните смокини и красивия бряг са свободни от големия поток и обещават различно преживяване. Не забравяйте да си купите сладко и да поговорите с местните баби, които имат разкази за морето.     
  • Синеморец – съчетанието от море, скали и зелени поляни е характерно за това място. Разходете се до рибарското пристанище и вижте скалите „Корабите“. Най-важното е да се насладите на усещането за простор!
  • Балчик – ако вятърът Ви е отвел на Север, струва си да посетите това богато на история морско кътче. Разходете се из „Двореца“ и Ботаническата градина и не забравяйте – всичко е по-приятно, когато е комбинирано с море!
винен туризъм

 

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии