Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Как да създадем коледна украса с участието на децата

Коледните празници са онова време от годината, когато повече от всякога се насочваме към уюта на дома. Иска ни се да ухае на прясно изпечен сладкиш, да има мека светлина от свещи, зелени клонки и разбира се – красиви играчки! Коледната декорация създава много повече от настроение и очакване на празника. Тя ни предлага възможност да споделим време с нашето семейство. Това е причината хората все по-често да се обръщат към изработването на коледни орнаменти, които да дадат възможност на най-малките представители на семейството да се развихрят, а домът да разполага с нещо уникално. Празничният дух се крие в малките моменти, когато създаваме с любов. Избрахме няколко предложения, които ще събудят Вашата креативност и ще допълнят атмосферата.   

 

Коледен венец

Историята на коледния венец датира от 1839г., когато хабургският учител Йохан Хинрих Вихерн създава украшението за своите ученици като символ на настъпващата Коледа. Днес той се е превърнал в класическа декорация за празника, която може да бъде аранжирана с плат, плодове, шишарки, играчки. Най-често той се прави от смърчови, елхови клони или имел, които служат за основа на разнообразния дизайн. В следващите редове ще изброим основните материали и стъпки, с чиято помощ да създадете своя неповторим венец. Защото няма по-хубаво от това сами да създадем украсата за празника!

Необходими са Ви: клещи, готов стиропорен ринг за венец или телена закачалка, хартия, конци, лепило, ножици, лак, боя, елхови клонки /или друг вид според Вашето желание, шишарки, лента, играчки.

Стъпка 1:  

Започваме с изработка на кръга, който ще служи за основа на декорацията. Предлагаме един симпатичен и бърз вариант, за който Ви е необходимо единствено телена закачалка. Използвайте клещи и я огънете в завършен кръг. Дръжката ще Ви послужи за окачване на венеца на желаното място. А сега е време да започнем да украсяваме!

Ако искате да разполагате с готова форма за основа, можете да закупите такава от магазините за арт и приложни материали.

Стъпка 2:

Използвайте хартия, която можете да увиете неколколкократно около теления ринг и накрая я намачкайте за повече обем. Стабилизирайте я с малко лепило.

Ако разполагате с готов ринг, можете да пропуснете тази стъпка.

Стъпка 3:

Време е за най-забавната част! Извадете и подредете всичко, което сте решили да включите във Вашия венец. Ароматните смърчови/елхови клонки са сред най-предпочитания акцент, но бихте могли да заложите на имел или да заместите всичко това с повече шишарки.

Провокирайте креативност в децата като им позволите активно да се включат в украсата на коледния венец. Нека изберат сред панделките, естесвените материали и играчки, които са предвидени за семейния „проект“. За прикрепването на допълнителните елементи можете да използвате лепило или конци – най-добре е тази част да остане занимание на възрастните.

Дете на маса прави коледен венец от борови и елхови клонки

Преспапие

Всички обичаме онези малки стъклени светове, които с едно завъртени се оказват сред красиви снежинки и летящ брокат. Да, това е неостаряващата романтика на преспапието – стъклена сфера със свой сюжет. А как да направим сами свой снежен глобус?

Необходими са Ви: стъклен буркан, фигурки, водоустойчиво лепило, бутилирана вода, бебешко олио, брокат.  

Стъпка 1:

Изберете своята фигурка и се уверете, че е водоустойчива /можете да я оставите в съд с вода за известно време/. Помолете децата да измислят тема на преспапието и да Ви помогнат в избора на играчка. Намерете подходящ буркан, измийте с гореща вода и отстранете етикетите. Напълнете го с вода и го обърнете с капаката надолу – трябва да сте сигурни, че няма риск да изтече. А сега е време да се заемем с останалата част.

Стъпка 2:

Преди да залепите фигурката, поставете я на вътрешната страна на капачката, която ще служи за основа на буркана. След като сте избрали най-добрата й позиция, използвайте лепило и прикрепете основата й за вътрешната страна на капачката. Натиснете фигурката за няколко секунди.

Стъпка 3:

Време е да обърнете внимание на пълнежа. Напълнете буркана с вода и добавете една чаена лъжица бебешко олио, което ще сгъсти течността – по този начин снежинките ще падат по-бавно, а Вие ще им се радвате повече време. А сега идва моментът за нещо магическо: помолете малките помощници смело да бръкнат в бурканчето с брокат и добавете една супена лъжица сребристи или прозрачни снежинки. Не пълнете буркана до горе, а оставете малко пространство. Добавете внимателно капачката с добре залепена фигурка, завъртете и обърнете внимателно буркана. Ако има нужда, долейте още малко от течността, а ако смятате, че е готов – разклатете смело! Зимата вече е при Вас!

домашно направено снежно кълбо украса

Алтернативна елха  

Коледната елха е специален гост в дома на всяко семейство. Ако до преди две десетилетия тя представляваше красиво украсено иглолистно дръвче, сега вариантите са повече отколкото може да предположим.  През последните години все по-често залагаме на алтернативно решение, което може да представлява изображение на елха на стената или пресъздаването на нейната форма от други материали. Днес ще предложим два варианта на коледна елха и няма да пропуснем да включим децата в нейното създаване и аранжиране.

Коледна елха на стената

Тук можете да експериментирате с лампички, гирлянди или елхови клонки. Необходимо Ви е хартиено тиксо /можете да заложите на червения или зеления цвят, които са класически коледен избор/, няколко играчки и въображение!

Изберете фон и преценете дали желаете да оформите коледните лампички/гирляндите в силуета на елха или предпочитате да ги подредите във вертикални линии като използвате най-дългата лента за основа и постепенно скъсявате, докато достигнете върха. Прикрепете Вашата елха с цветно тиксо за сцената и дайте възможност на децата да добавят играчки или декорация по Ваш избор.  

Коледна елха от книги

Време е да извадим всичко от библиотеката и да включим старите книги в една от любимите традиции. Всичко, от което имате нужда, са повече и повече книги, които да оформите в специална коледна елха. Обърнете внимание на красивите стари издания  с твърди корици, които ще направят Вашето дръвче още по-специално. Изпозлвайте момента да разкажете повече на децата за историята на книгите, попитайте ги какво им звучи интересно и коя книга биха желали да прочетат скоро.

Светяща коледна елха от книги

 

Коледни свещници

Няма как да пропуснем коледните свещи, които създават усещане за светлина, топлина и уют. Предлагаме един бърз и безопасен вариант.  

Небходими са Ви: три еднакви буркана, три малки свещи, шишарки, канела, портокалови сухи резенчета. канап, хартия, сол.    

Стъпка 1:

Измийте и подсушете добре бурканите. Дайте възможност на малките участници да създадат „снежно“ настроение като поставят за основа няколко супени лъжици сол. В случай че решите да заложите на външната декорация – поставете свещите и продължете напред.

Стъпка 2:

Вземете около 1 м. канап и увийте гърлото на буркана. Дайте задача на децата да довършат украсата като завържат на края на връвчицата пръчици канела, портокалови корички или шишарки.

Можете да направите заниманието още по-забавно като изрисувате буркана с коледни акценти.

коледни свещници от буркани

 

Светещи бутилки

Това е най-бързото и лесно занимание, което освен това е изключително ефектно. Необходими са Ви няколко бутилки от вино и дълъг кабел с коледни лампички. Поставете ги в бутилката и...готово!

Имате оригинално решение и уютна атмосфера с проблясъците на коледните светлини.

коледна гирлянда от светещи бутилки

Желаем Ви светли празници!

Автор: Радослава Миленова
 

Подобни статии