Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейство

Живей по-зелено

6 лесни съвета как да намалиш въглеродния си отпечатък

Знаеш ли, че всеки оставя въглероден отпечатък? Казано с други думи, това е количеството въглероден диоксид, което отива в атмосферата чрез дейностите, които извършваме. Можеш да го изчислиш с помощта на различни електронни калкулатори и така да видиш колко точно вредни парникови газове се отделят в атмосферата вследствие само на твоето ежедневие – пазаруване, хранене, отопление, придвижване и пр.

Въглероден диоксид се отделя не само когато шофираш автомобил и двигателят изразходва гориво, а също така когато се отопляваш с газ, въглища или каквото и да е гориво – в атмосферата се излъчват вредни емисии. Найлоновите торбички, новите дрехи и ненужните предмети, с които пълниш гардероба си и дома си, са също част от глобалното замърсяване  – защото при тяхното производство се отделят вредни парникови газове.

Не е никак трудно да помогнеш в борбата с парникови газове, които знаеш – вредят на климата и природата! Сигурно си наясно, че всеки може да допринесе за опазването на околната среда, като води по-екологичен начин на живот. Не е нужно да променяш кой знае колко ежедневието си, достатъчно е да предприемеш няколко лесни стъпки към промяна.

Пести водата

Намали количеството вода, което използваш. Не е нужно да се лишаваш драстично, просто помисли кои дейности в ежедневието могат да се сведат до минимум. Можеш да си вземеш душ, вместо всеки ден да пълниш ваната. Или пък да спираш кранчето на чешмата, докато миеш зъбите си, иначе харчиш твърде много вода. Поддържането на водопроводната система в изрядност у дома, за да няма течове от крановете и тоалетните казанчета, е също от голяма полза – както за сметките ти за вода, така и за планетата.

вода

Употребявай енергията отговорно

Знаеш, че електроуредите харчат много енергия. Особено ако работят по цял ден. Затова когато е възможно и не използваш – изключвай телевизора или лаптопа, гаси осветителните тела, когато не си в стаята или у дома. Не оставяй зарядните устройства и кабелите включени, това хаби енергия. Опитвай се да поддържаш оптимална температура у дома. Смята се, че през зимата в помещенията трябва да се поддържа 22-25 градуса, а през лятото -  25-27 градуса. Прекаленото охлаждане или прегряване не е полезно  – нито за теб, нито и за природата. Лятото избягвай да включваш климатици, за да охлаждаш стаите, освен ако не е крайно наложително. Зимата не увеличавай градусите на електроуредите, за да поддържаш изкуствено високи температури.

Енергия

Умен дом

Можеш да помислиш за енергийната ефективност на жилището, в което живееш. За да намалиш сметките за енергия, можеш да направиш вътрешна и външна изолация на сградата/апартамента. Да помислиш за дограма, която да е енергийно ефективна и да изолира добре от температурните амплитуди. Освен това винаги когато можеш, избирай уреди със среден към висок клас енергийна ефективност.

Умен дом

Движението е здраве

Може и да е клише, но движението е полезно както за теб, така и за околната среда. Ако оставиш колата и започнеш да ходиш повече пеша например, намаляваш количеството вредни газове, които се отделят в атмосферата. Освен това се грижиш и за добрата си форма.

Ако все пак се налага да се придвижваш с автомобил, можеш да следиш за икономията на гориво. Факторите, които влияят, са много -  рязкото натискане на педала на газта, високите скорости и екстремното спиране. Грижата за автомобила също е от значение –  трябва да е в изправност и добре поддържан, за да е по-икономичен, да не харчи много гориво и да не отделя повече вредни газове.  Дори и гумите са от значение – ако не са добре напомпани, се ускорява износването им и съответно се увеличава и разходът на гориво. 

Движение

Бъди икономичен

Намали до минимум храната, която изхвърляш. Полезно е както за твоя личен бюджет, така и за природата. Сигурно си забелязвал, че когато пазаруваш купуваш куп ненужни продукти, те после се развалят и отиват в кофата за боклук. Можеш да промениш това, като започнеш да си правиш предварително списъци с покупки. Така когато пазаруваш ще ти е по-лесно и удобно, ще спестиш средства, а и няма да замърсяваш околната среда с отпадъци. За да бъде пазаруването още по-екологично – използвай торбички за многократка употреба и избирай рециклирани опаковки.

Списък за пазаруване

Намали отпадъците

За да живееш малко по-екологично, можеш да се опиташ да намалиш отпадъците в ежедневието. Събирай сметта отделно и търси съответните контейнери, за да изхвърлиш стъклото, пластмасата и метала на подходящите места. Можеш също да купуваш рециклирана хартия и тетрадки, техника и батерии. А когато електроуредите спрат да работят, вместо да ги изхвърлиш, потърси къде можеш да дадеш за рециклиране. 

Отпадъци

 

Автор:  Ваня Костова

Подобни статии