Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

Вкусно изкушение за Гергьовден

Празникът е в чест на Свети Георги Победоносец - ревностен защитник на християнската вяра, измъчван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Със своята мъченическа смърт той се превръща в символ на идеалния воин. Според народните поверия и легенди Свети Георги е славен и непобедим змееборец, който спасява девойка от ламя, обитаваща долната земя. Именно това е и образът, застъпен в иконографията. На иконите светецът е изобразяван винаги на бял кон с копие в ръка, пронизващо символа на злото - ламята.

Гергьовден е и прекрасен повод да се събереш със семейството около трапезата. Мисълта да готвиш за любимите си хора и най-вече за професионалисти в кухнята като своята мама и баба може да е притеснителна, но знай, че когато човек върши една дейност с желание и любов, няма как финалният резултат да не е блестящ.

Традиционното за Гергьовден агнешко с дроб сърма е много подходящо за повода, но истината е, че ястието, с което можеш да впечатлиш гостите и благодарение на което да превърнеш празника в запомнящо се и вкусно изживяване, е домашно приготвен какаов сладкиш.

Ето и рецептата за приготвянето на Какаов сладкиш с бадемово брашно и портокалов мармалад:
Време за подготовка: 20 минутирецепта
Време за готвене: 40 минути
Порции: 8

Продукти:
150 г портокалов мармалад
3 яйца
150 г кафява пудра захар
150 г бадемово брашно
50 г какао на прах
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 с.л. какао за поръсване

Начин на приготвяне:
Отдели жълтъците от белтъците на яйцата.
Сложи жълтъците в голяма купа и ги разбий до получаването на светложълта пухкава смес заедно със захарта. Сложи портокаловия мармалад и разбий отново.
Добави бадемовото брашно, какаото, бакпулвера и солта. Разбъркай с шпатула, докато продуктите се смесят добре.
Разбий белтъците на сняг, до получаването на меки върхове и ги добави на части към сместа за сладкиша.
Намасли 20 см тава за печене с падащо дъно и покрийте дъното с хартия. Изсипи тестото и загладете.
Печи сладкиша 40 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извади от фурната и охладете за 15 минути, преди да извадиш от формата.
Прехвърли върху решетка и охлади напълно.

Преди сервиране поръси с какао.

Автор:
Росица Кацарова

Подобни статии