Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

Отпадъци, които не е нужно да изхвърляме след само едно ползване

Ежедневно произвеждаме голямо количество отпадъци, но замисляли ли сте се всъщност колко голям брой от тях не е нужно да изхвърляме само след едно ползване? Генерирайки по-малко отпадъци, щадим природата и оптимизираме разходите си.

Найлоновите пликчета 1– независимо дали са малки, големи, тънки или по-дебели – всички те, освен ако не са изключително замърсени или скъсани, могат да се използват поне по няколко пъти. Забравете за ново найлоново пликче всеки път щом пазарувате в магазина – напълно излишно е. Имайте винаги по едно-две в себе си – така няма да се налага да взимате ново всеки път. И не забравяйте, че найлоновите пликчета се разграждат в природата от 20 до 100 години. Текстилните торби за пазар са много добра алтернатива.

Това се отнася и за хартиените торбички. Не е нужно да ги хвърляте веднага – могат да се употребяват много пъти, освен това са чудесни като пликчета за подаръци. А защо да не ги използвате, за да събирате в тях вече празните опаковки и след това лесно и удобно да ги занесете до цветните контейнери.

Опаковките от подаръци, хартиени или целофанени, няма нужда да се хвърлят веднага щом разопаковаме подаръка си – можете да ги използвате отново за опаковане на нов подарък или друг красив проект.

4

2Пластмасовите кутии за храна са навсякъде. В тях се продават всякакъв вид продукти. Не ги хвърляйте – дори по-тънките пластмасови кутии могат да се използват много пъти. Само трябва да ги измием.
Пластмасовите чаши, чинии, прибори спокойно могат да се използват не само по веднъж. Вместо за следващото парти да купувате нови, запазете старите.
Пластмасовите кутии с дупки на дъното, в който обикновено се продават ягоди, не е нужно да хвърляме, защото в тях много удобно можем да измием и изцедим разнообразни зеленчуци и плодове, например маруля за салата.

3В използваните стъклени бутилки може да съхранявате множество напитки. Заменете пластмасовите шишета за вода със стъклени. Използвайте ги, за да си направите ваза, лампа или друг красив предмет за дома.

Празните буркани спокойно могат да заместят пластмасовите кутии за храна, даже в много ситуации са по-сигурни. От тях също могат да станат прекрасни вази, свещници, удобни места за съхранение на подправки и продукти като брашно, захар, боб, ориз и др. Също така може да ги превърнете в ефектни чаши.

Нерядко е излишно да изхвърляме парчето алуминиево фолио само след едно ползване. Запазете го – утре може да увиете сандвича си в него. То е устойчиво, така че спокойно можете да го изплакнете и да го ползвате отново. Ако го нарежете с ножица, тя ще се наостри много бързо.

Опаковките от яйца са чудесни за посаждане на семена, подправки; за хранилки за птици. А и като наближи Великден със сигурност ще ви бъдат от полза.
Купете си презареждащи се батерии – много по-изгодно и еко е.
Хартията за печене спокойно може да се използва повече от веднъж.
Щайгите са чудесна декорация за дома и удобни за съхранение на зеленчуци и плодове, а и всякакви други предмети у дома.

Стига да изхвърляме със съзнание и мисъл – можем да спестим много излишни отпадъци и същевременно да спестим от някои излишни покупки. Събирайте отпадъците си разделно, за да помогнем заедно на природата – ние от ЕКОПАК сме винаги насреща.

Подобни статии