Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Да живеем добре заедно

7 изпитани техники за подсилване на детския имунитет през есента

Казват, че пролетта е най-непостоянният сезон. Есента обаче не ѝ отстъпва. Тя е изпълнена с изненадващи обрати на времето, изразяващи се в чести и резки изменения на температурните стойности. Това е сериозен повод да призовем родителите на малки деца да бъдат особено бдителни и предпазливи относно здравето им. Ето няколко изпитани и ценни съвета от педиатри, които ще ти помогнат да подсилиш имунната защита на детето си и да задържиш надалеч от него вирусите и настинките през есента.

1. Водоустойчиви обувки
Есента е сезонът на дъждовете. Докато утрото подмамващо те посреща със слънце, току следобедът спокойно решил да те изненада с дъжд. Пък и всички родители са наясно с това колко много децата обожават да стъпват и скачат в локви. И най-малкото проникване на влага в крачето на мъника би довело до неговото простудяване, особено ако детето остане достатъчно дълго време мокро, без да се е преобуло. Ето защо от значение е обувките, които избираш за малчугана, да бъдат от естествена, здрава и непропусклива материя.

водоустойчиви обувки

2. Обличай детето умно!
Преди да заведеш мъника в детската градина или да го изпратиш на училище, първо се увери, че е облечено достатъчно адекватно според прогнозата за деня. Задължително връхната дреха трябва да е от водонепропусклива материя. В зависимост от това дали температурните стойности ще бъдат по-високи от обичайните, или по-ниски, облечи детето с повече или по-малко слоеве дрехи. Избягвай навличането. За предпочитане са дрехите от естествени материи, които не запарват кожата и така пазят малчугана от евентуално простудяване след изпотяване.

3. Не прескачай закуската
Доброто и качествено похапване сутрин е от огромно значение, когато говорим за здравето на децата си. Пълноценната закуска ще засили защитните функции на организма на мъника през целия ден, предпазвайки от дебнещите го през есента настинки. А есенният сезон е особено щедър на вкусни плодове и зеленчуци, богати на витамини и други ценни хранителни вещества (тикви, патладжани, зеле, грозде, круши, ябълки и дюли и т.н.).

закуска

4. Предпазвайте детето от дехидратация
Независимо че повечето от нас свързват риска от дехидратация на организма с лятото, трябва да знаеш, че и през студените сезони децата са особено податливи на нея. Навлечено повече от необходимото или по време на буйна игра на детската или училищна площадка, детето лесно може да се изпоти, а впоследствие да посегне към някоя газирана напитка, вместо чай или вода. Ето защо от голямо значение е изграждането на навика у хлапето да предпочита вода пред каквито и да било други течности. Билковите чайове и топлото какао са също мъдри решения и чудесен източник на антиоксиданти, които ще подпомогнат за укрепването на имунната защита на детския организъм.

5. Бъди предвидлив родител
Увери се, че детето ти не излиза от дома без резервен чифт ръкавички или шалче. Те лесно могат да бъдат изгубени навън, а липсата им – да окаже неблагоприятен ефект върху здравето му.

6. Не води мъника в детско заведение, ако е с хрема или кашля
С рязкото падане на температурните стойности през есенния сезон, сред децата започва да расте броят на инфекциите на горните дихателни пътища. Основен причинител за тях са вирусите. От значение е и фактът дали детето посещава ясла или градина. При тези малчугани броят на заболяванията е значително по-висок от останалите. Ето защо, ако забележиш първите симптоми на настинка като течащ от нослето воднист секрет или кашлица, избягвай посещенията с детето си на обществени места с голям брой хора в тях – молове, заведения, ресторанти и т.н. Не води мъника на детска градина или училище, ако гореописаните симптоми продължат и през следващия ден. Вземи навреме необходимите предпазни мерки, като първо се консултираш с личния лекар.

настинка

7. Имуностимуланти от аптеката само по лекарско предписание!
Аптеките предлагат огромен брой имуностимулиращи медикаменти. Много родители обаче правят голямата грешка да купуват такъв медикамент по съвет на друг родител, фармацевти и т.н. Запомни! Имуностимулиращите медикаменти за всяко дете трябва да бъдат различни. Те задължително трябва да бъдат изписвани от лекуващия лекар! Единствено той може да предложи препарат според възрастта, здравната картина и моментното здравословно състояние на детето, както и да определи началото и продължителността на лечението! Не пренебрегвай ролята и на домашните имуностимулиращи средства като черен бъз, пчелен прашец, пчелно млечице, мед и лимон, коластра, както и богати на витамини и пълноценни хранителни вещества ястия с присъствието на чесън или лук.

Автор: Антония Михайлова

Подобни статии