Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансирано хранене

Здравословно или балансирано хранене - основни разлики

Потокът от информация, кое е вредно и трябва да се избягва в комбинация с постоянно изникващите нови „здравословни“ храни, може да има объркващ ефект, да създаде негативно отношение към храната или да те доведе до там, че да изключиш цели хранителни групи от менюто си.

Какво означава здравословно хранене и как да избереш най-подходящата за теб схема, можеш да разбереш като зададеш въпрос на Весела чрез секцията „Попитай експерта“.

Защо диетите не работят

Диетата най-често се асоциира с „хранителен режим за отслабване“. В този смисъл думата плаши, защото пряко се свързва с гладуване, ограничаване броя на количеството и вида на приеманите храни. Диетата в смисъла на науката за хранене „диететика“ представлява съвсем различно нещо, а именно: специален хранителен режим, с чиято помощ да облекчиш или възстановиш работата на отделен орган или система в организма ти.
Диетата, в смисъла на думата, който влагаме днес, доста се отдалечава от истинското си предназначение. Съществуват стотици вариации, които се различават в съотношението между маркоелементите (въглехидрати, мазнини и белтъчини) и енергийното съдържание. Основният проблем на всички тях е, че предлагат схеми на хранене, които действат само докато се изпълняват стриктно. С приключването на диетата, ти неминуемо се връщаш към старите си навици и начин на живот.

От диета към балансирано хранене

За да бъдат трайни, промените в начина на хранене трябва да настъпват постепенно и плавно, следвайки естествените процеси в тялото ти. И все пак балансираното хранене е малко повече от добре познатото „хапвай от всичко по малко“. То се гради на правилното съотношение на макронутриентите (въглехидрати, мазнини и белтъчини) в комбинация с набавянето на всички необходими микронутриенти (витамини, минерали и фитохимикали) и запазването на удоволствието от храната.

В рубриката „Попитай Експерта“ ще намериш подробна информация за това къде е разликата между балансираното и здравословното хранене и какви са стъпките към изграждането на твоя персонален начин на хранене.

Подобни статии