Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансиране на ежедневието

Суперсилите на 2020-а - какво открихме досега?

Ако доскоро мислехме, че 2020-a ще остане различна единствено със знакови поредни числа, то вече знаем, че не е така. Вероятно тази година ще промени не само принципи в икономиката и социалния ред, но и най-дълбокото ни разбиране за света. Казват, че във времена на криза се създават големи открития и се раждат будни умове. Няма как да не се запитаме какво открихме ние и имаме ли ново Аз, което да представим на света. В киното суперсилите материализират невъзможното /на този етап/ за човека: героите могат да летят, да прекарат часове под водата без екипировка или да бъдат невидими. Суперсилите обаче са част от всички нас – използваме ги всеки път, когато надскачаме собствените си физически, емоционални и интелектуални възможности. Затова днес ще се спрем на новите умения, с които се сдобихме през последните месеци. Ще бъдете изненадани колко много сме постигнали!

 

Суперсила №1: Нова форма на концентрация

Животът навън носи разнообразие, но и динамика, която е трудносмилаема за много хора. Това понякога води до липса на съсредоточеност и трудно организиране на времето. Оставайки у дома за цели два месеца се научихме да работим в различна среда и да развием нова форма на концентрация. Докато за някои предизвикателството дойде с изграждане на нови граници с другите членове на семейството, то за други периодът се оказа подходящ за положителна промяна. Добрият фокус ни позволява да активизираме всички идеи и мисловния поток, а защо не и да изработим нещо сами.  

концентрация

Суперсила №2: Скрити таланти  

Напоследък ни се наложи да се сприятелим със себе си и да разберем как сами може да направим живота си интересен. Ако за интровертите това е принцип, то екстровертите винаги са обърнати към случващото се извън тях и често може да не забележат собствената си приятна компания. Вярваме, че човек никога не скучае, ако познава добре интересите си. За хиляди хора изолацията беше момент за преоткриване на приятни и креативни дейности.

Да умеем да се посветим на самостоятелно занимание означава да прекараме ценно време със себе си. В такива моменти разбираме кои сме ние и кой супер герой се крие в нас. Когато обогатим своите силни страни с преоткритите таланти, ние ставаме по-уверени в начинанията и самооценката си. А Вие знаете ли кои са Вашите супер сили?  

талант хоби

Суперсила №3: Безстрашен имунитет

Обичайно приемаме здравето си за даденост – понякога се сещаме да благодарим мислено за това, но дали правим нещо повече? Тази пролет се наложи рязко да се пробудим и да осъзнаем, че трябва да полагаме грижа в създаването на „щит“ или така наречения имунитет. Осъзнахме, че независимо дали ще се поддадем на страха, най-важното е да бъдем информирани оптимисти. Богатата на витамини и минерали храна, упражненията за тонус и осигуряването на душевен комфорт са най-добрата превенция – за много от нас тези стъпки се превърнаха в част от ежедневието. Дали всъщност не направихме нещо полезно за себе си, което ще ни подкрепя и в бъдеще?

храни имунитет

Суперсила №4: Повелители на времето

Една от големите теми на 21 век е именно time management-а, който предлага различни решения за оптимизиране на времето и хилядите активности в рамките на деня. Работата у дома ни осигури лукса да се събудим и веднага след сутрешното кафе да се озовем на работното си място /на една ръка разстояние!/. Това, с което ни сблъска тя обаче, е екипът, наречен „семейство“, който има съвсем различни изисквания и потребности от тези на колегите ни. Жонглирането с децата, рутинните домашни задължения и професионалните ни ангажименти изведе на ново ниво умения като организация, пластичност и концентрация. Наложи се да бъдем продуктивни и да не губим излишни минути в ограниченото време, с което разполагме.

Сега е моментът да вземем най-доброто от спечеленото след „домашното оцеляване“. Когато почувствате, че сте изгубили час или два в офиса, напомняйте си колко дейности сте се менажирали успешно до съвсем скоро.

време

Суперсила №5: Интуиция за значимото

Живеем във времето на свръхконсумацията – ежедневно ни заливат с предложения за продукти и услуги, които звучат повече от изкушаващо. Местата за развлечение са на всяка крачка, осигурявайки вкусна храна или забавление. Дойде момент, в който се наложи за известно време да забравим за всичко това и да разберем какво може да си осигурим със собствен ресурс. Какви са равносметките? За много хора готвенето се превърна не само необходимост, но и в забавление. За голяма изненада се оказа, че  всъщност не ни липсват чак толкова местата, колкото срещите с приятелите и любимите хора. От друга страна, осъзнахме, че много от вещите, с които се сдобиваме, са излишни, а щастие ни носят предметите, които имат емоционална и сантиментална стойност.

Вероятно си струва по-често да си задаваме въпроси като „Имам ли нужда от това?“ и „Какво ще ми донесе то?“. Най-голямата ни „супер сила“ е да знаем, че притежаваме точно това, от което се нуждаем.

природа енергия

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии